Η εμφάνιση του Καβάφη ως ποιητή

Καταγραφή-11Καταγραφή-12

Place Category: LiteraturePlace Tags: Αλεξάνδρεια, ζωή, Καβάφης, ποίηση and ποιητής

Profile
Profile
More Info
Photos
Embed Videos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • Από το 1886 και εξής ο Καβάφης αρχίζει να ολοκληρώνει κάποια από τα ποιήματά του και να τα δημοσιεύει. Στις 3 Ιανουαρίου 1886 δημοσιεύεται το πρώτο του άρθρο «Tο κοράλλιον υπό μυθολογικήν έποψιν» στην εφημερίδα «Kωνσταντινούπολις» με υπογραφή Κωνστ. Φ. Καβάφης. Το πρώτο ποίημα που δημοσιεύεται είναι το «Βακχικόν» στο περιοδικό «Έσπερος» της Λειψίας. Επίσης, γράφει το «Τω Στεφάνω Σκυλίτση» για το θάνατος του φίλου του Στ. Σκυλίτση. Στον «Έσπερο» δημοσιεύει τον Ιούνιο το «Μάταιος, μάταιος έρως» και τον Αύγουστο το «Ο ποιητής και η μούσα». Αυτά θα είναι τα τελευταία ποιήματα που δημοσιεύει μέχρι το φθινόπωρο του 1891.
  Τα πρώτα του ποιήματα, μοιάζουν να ακολουθούν τη γραμμή του Δ. Παπαρρηγόπουλου είναι ρομαντικά στη σύλληψή τους, ενώ δε φαίνονται καθόλου επηρεασμένα από την αλλαγή του 1880 με την απελπισία και τον φανερό εγκεφαλισμό τους.
  Το 1891 εκδίδει σε ένα αυτοτελές φυλλάδιο το ποίημα «Κτίσται» στο Αττικόν Μουσείον που προοιωνίζει την κατοπινή εξέλιξη. Δημοσιεύει πεζά κείμενα για την επιστροφή των ελγινείων, για ζητήματα στιχουργίας, για τον Σαίξπηρ. Ξεκινά, πιθανώς, τη σύνταξη ενός λεξικού ασυνήθιστων λέξεων και νεολογισμών. Συνθέτει το «Αλληλουχία κατά τον Βωδελαίρον», που σηματοδοτεί την πρώτη περίοδο της ποιητικής του ωριμότητας (1891–1911), καθώς παράλληλα αναθεωρεί προηγούμενα ποιήματά του. Ακόμη, τα πεζά του κείμενα «Ολίγαι λέξεις περί στιχουργίας», «Ο καθηγητής Βλάκη περί της νεοελληνικής», στα οποία προβάλλονται οι κύριες αρετές του κριτικού και φιλολόγου Καβάφη: καθαρή σκέψη, λεπτές παρατηρήσεις, εκφραστική καθαρότητα και σαφήνεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια χρονιά ο ποιητής έρχεται σε επαφή με τον ευρωπαϊκό συμβολισμό και τον παρνασσισμό, κινήματα στα οποία θα μαθητεύσει για την επόμενη δεκαετία.
  Το 1892 δημοσιεύει το «Λόγος και σιγή» και το «Σαμ Ελ Νεσίμ» στο περιοδικό Αττικόν Μουσείον, καθώς και πεζά στην αλεξανδρινή εφημερίδα «Τηλέγραφος». Γράφει σειρά ποιημάτων (38), αλλά ελάχιστα από αυτά δημοσιεύει. Τυπώνει στην Αλεξάνδρεια σε μονόφυλλο το «Κτίσται» (η 1η έκδοση καβαφικού ποιήματος), σε 50 φύλλα.
  Το 1893 πραγματοποιεί συστηματική δημοσίευση ποιημάτων και πεζών. Από τους καταλόγους του πληροφορούμαστε ότι γράφει 27 ποιήματα («Πριάμου νυκτοπορία», «Κεριά» κ.α.), αλλά τα περισσότερα τα κατέστρεψε αργότερα. Το 1894 γράφει, μεταξύ άλλων, το «Φωναί Γλυκεία» (πρώτη μορφή του «Φωνές» του 1903), «Ένας γέρος» και το «Πάλι στην ίδια πόλι», πρώτη μορφή του ενταγμένου στον καβαφικό κανόνα «Η πόλις». Το 1895 δημοσιεύονται ποιήματά του στο «Εικονογραφημένον Αιγυπτιακόν Ημερολόγιον».
  Το 1896 γράφει, ανάμεσα σε άλλα, το πρώτο από τα επτά ποιήματα για τον Ιουλιανό, τα «Τείχη» πια απόλυτα καβαφικό και το μοναδικό του μυθοπλαστικό πεζό, ένα αφήγημα μυστηρίου με τον τίτλο «Εις το φως της ημέρας». Ο Καβάφης θα αποκηρύξει σχεδόν όλα αυτά τα έργα μιας δεκαετίας και δεν θα τα ενσωματώσει στην έκδοση των έργων του. Τέτοιες «εκκαθαρίσεις» θα κάνει και άλλες πολλές.
  Το 1897 τυπώνει τα «Τείχη» σε δίγλωσση, ελληνική και αγγλική έκδοση, η πρώτη δημοσίευση μεταφρασμένου καβαφικού ποιήματος. Η μετάφραση γίνεται από τον αδερφού του, Τζων Καβάφη, ο οποίος θα συνεχίζει να ασχολείται με μεταφράσεις ποιημάτων του αδερφού του μέχρι το τέλος σχεδόν της ζωής του.
  O Kαβάφης σπανίως εγκατέλειπε την Αλεξάνδρεια: έκανε εκδρομές και σύντομα ταξίδια αναψυχής στην Αίγυπτο. Ιδίως στο Κάιρο τον χειμώνα, όπως έκανε και ο πατέρας του, αλλά στο εξωτερικό γνωρίζουμε ότι ταξίδεψε μόνον πέντε φορές. Την ίδια χρονιά, την άνοιξη, ταξιδεύει μαζί με τον αδελφό του Τζων σε Μασσαλία, Παρίσι, Λονδίνο. Μετά την επιστροφή στην Αλεξάνδρεια το 1898 συνεχίζει τη συγγραφή και δημοσίευση ποιημάτων, στην εφημερίδα «Νεολόγος Κωνσταντινουπόλεως», στο περιοδικό «Κόσμος» και στο «Εθνικόν Ημερολόγιον» του Κ. Σκόκου.
  Το 1898 εκδίδει αυτοτελώς το «Δέησις» σε 50 αντίτυπα. Επίσης αυτοτελώς εκδίδονται τα ποιήματα «Τα δάκρυα των αδελφών του Φαέθοντος» και «Ο θάνατος του αυτοκράτορα Τακίτου», κάτω από τον κοινό τίτλο «Αρχαίαι ημέραι». Γράφει, μεταξύ άλλων, και το «Περιμένοντας τους βαρβάρους», ενώ ποιήματά του δημοσιεύονται στο Αιγυπτιακόν Ημερολόγιον του έτους 1899 και στο Εθνικόν Ημερολόγιον του έτους 1899· η δημοσίευση ποιημάτων στο ετήσιο Εθνικόν Ημερολόγιον του Κ. Σκόκου συνεχίζεται τα επόμενα έτη, ως και το 1907.
  Η προσωπική του ζωή του Καβάφη κυλά ήσυχα. Κατοικεί στην αρχή με έναν αδερφό του και στη συνέχεια μόνος του, αλλά περιτριγυρισμένος από τη συμπάθεια και την εκτίμηση των αλεξανδρινών φίλων του. Ωστόσο, το 1899 πεθαίνει η μητέρα του ποιητή, Χαρίκλεια. Το γεγονός αυτό επηρεάζει σημαντικά τον ψυχισμό του. Καταγράφει περιγραφές για την αρρώστια και τον θάνατό της. αλλά και τη φοβερή ενοχή του, για το γεγονός ότι δεν της φερόταν πάντα πολύ καλά, αν και εκείνη είχε προβλέψει ότι ο μόνος που θα την κλάψει μετά το θάνατό της θα είναι ο Κωνσταντίνος. Την ίδια εποχή κρατά κατάλογο όλων των οικογενειακών κειμηλίων. Συγχρόνως γίνεται η πρώτη ανθολόγηση καβαφικού ποιήματος (Νέα Λαϊκή Ανθολογία του Δ. Π. Ταγκόπουλου), ενώ συνεχίζει τη συγγραφή και τη δημοσίευση ποιημάτων.
  Ένα χρόνο αργότερα, το 1900 πεθαίνει πρόωρα ο πρωτότοκος αδελφός του, Γιώργος Π. Καβάφης. Ο Καβάφης καταγράφει σε ημερολόγιο την προσωπική του ζωή. Μεταξύ άλλων, γράφει, τα «Τρώες», «Βασιλεύς Δημήτριος». Σε ετήσιες εκδόσεις της χρονιάς δημοσιεύονται και πάλι καβαφικές συνεργασίες. Το 1901 γράφει το «Θερμοπύλες». Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από μετακινήσεις και ταξίδια, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να συνδεθεί με τη νέα καλλιτεχνική μετατόπισή του από τον παρνασσισμό και τον συμβολισμό στο ρεαλισμό.

  Πηγή:«Κ. Καβάφη Ποιήματα της διδαχής, της ιστορίας, του έρωτα και του θανάτου» Δημήτρης Καλλιγερόπουλος

  Ηλεκτρονικές πηγές:1)http://www.yiorgospanayiotidis.com/2010/11/blog-post_30.html
  2)http://latistor.blogspot.gr/2012/03/blog-post_20.html

 • Embed Videos:

  Authored by Expert: No
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Authored by Expert: No