Παναγία των Παρισίων

DSC02401DSC02396DSC02405DSC02409DSC02408DSC02413DSC02415DSC02422DSC02421DSC02417

Place Category: ArchitecturePlace Tags: Γοτθικός ρυθμός and Παναγία των Παρισίων

Profile
Profile
More Info
Photos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Notre-Dame de Paris, είναι ο μητροπολιτικός χριστιανικός ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού. Βρίσκεται στη νησίδα Isle de la Cité του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

  Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα. Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.

  Η είσοδος στον καθεδρικό γίνεται από τρεις πύλες που είναι στολισμένες με περίτεχνα γλυπτά. Επίσης σε μεσαιωνικές τοιχογραφίες αναπαρίσταται ο βίος της Παρθένου, η Δευτέρα Παρουσία και η ζωή της Αγίας Άννας. Πάνω από τις πύλες βρίσκεται η στοά των βασιλέων της Ιουδαίας και του Ισραήλ. (Πηγή: wikipedia)

  Trivia:
  – Παρά το ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Παρισιού, και δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες, ο ναός λειτουργεί κανονικά. Για αυτόν τον λόγο διαχωρίζεται το κεντρικό μέρος του ναού, το οποίο διαθέτει καθίσματα και προορίζεται για τους πιστούς που θέλουν να προσευχηθούν ή να παρακολουθήσουν την λειτουργία, από το περιμετρικό μέρος του ναού στο οποίο κινούνται οι τουρίστες έχοντας πρόσβαση στα παρεκκλήσια.

  – Την περίοδο των Χριστουγέννων, στήνεται εντός του ναού λιτή – αλλά και εντυπωσιακή συγχρόνως – φάτνη.
  (φωτογραφίες από προσωπικό αρχείο)

 • Authored by Expert: No
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review.

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: No