Ανάκτορο των Βερσαλλιών

DSC02461DSC02470DSC02488DSC02491DSC02473DSC02474DSC02481DSC02483

Place Category: ArchitecturePlace Tags: ανάκτορο, Βερσαλλίες and Πάρκο

Profile
Profile
More Info
Photos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • Ανάκτορο και Πάρκο των Βερσαλλιών, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

  Οι Βερσαλλίες ήταν μέχρι το 1660 ένα απλό μικρό παλάτι που χρησίμευε κυρίως ως καταφύγιο κυνηγιού. Μετά το 1660 ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ΄ αποφάσισε να επεκτείνει το παλάτι με σκοπό οι Βερσαλλίες να γίνουν βασιλικό ανάκτορο και το πιο λαμπρό παλάτι της Ευρώπης.

  Το κέντρο των Βερσαλλιών είναι η Αίθουσα των Καθρεφτών (ή και Αίθουσα των Κατόπτρων), μήκους 70 μέτρων και είναι στολισμένη με πανάκριβα κρύσταλλα, κεριά και καθρέφτες, τους πιο ακριβούς της εποχής εκείνης.

  Δίπλα στην Αίθουσα των Καθρεφτών βρίσκονται τα βασιλικά διαμερίσματα, με μεγαλύτερο αυτό του βασιλιά, που περιλαμβάνει δεκάδες δωμάτια. Κυρίαρχο στοιχείο σε όλα αυτά τα δωμάτια είναι οι τοιχογραφίες και οι πίνακες ζωγραφικής, εμπνευσμένοι από την ελληνική μυθολογία. Έτσι τα δωμάτια αυτά φέρουν τα ονόματα όπως Δωμάτιο του Ηρακλή, Σαλόνι της Αφροδίτης κτλ. (πηγή: wikipedia)

  Πρόκειται για δημιουργία των Louis le Vau (αρχιτέκτονας), Andre le Notre (κηποτέχνης) & Charles Le Brun (ζωγράφος). Η ίδια ομάδα είχε αναλάβει παλιότερα το Vaux-le-Vicomte, την μετασκευή ενός μικρού πύργου το 1657. Μάλιστα, το ανάκτορο των Βερσαλλιών έχει την ίδια μορφολογία, τόσο αρχιτεκτονικά όσο και στην διαμόρφωση των κήπων. Όπως και στο Vaux-le-Vicomte, “η κυριαρχία του ανθρώπου επεκτείνεται στο χώμα, το νερό και το πράσινο” (Π.Λέφας: Αρχιτεκτονική, μια ιστορική θεώρηση).

  Trivia:
  – Τα κρεβάτια, όπως φαίνεται και στην σχετική φωτογραφία, ήταν σχετικά μικρά. Ο λόγος ήταν η δυσειδαιμονία των μελών της βασιλικής οικογένειας πως, αν ξαπλώσουν, θα πεθάνουν στο ύπνο τους οπότε και κοιμόντουσαν καθιστοί. Επιπλέον, υπήρχε κάποιος που τους παρακολουθούσε καθώς κοιμόνταν (για αυτό και η καρέκλα δίπλα στο κρεβάτι) ώστε αν τους συμβεί κάτι στον ύπνο τους – λόγω του πολύ βαρύ δείπνου που συνηθιζόταν – να επέμβει.

  – Στην πίσω όψη του παλατιού, το πλακόστρωτο διατρέχουν μικρά λούκια. Σε αυτά αδειάζονταν από τα παράθυρα τα “δοχεία νυχτός” – τι δεν υπάρχει πουθενά στο παλάτι; αποχωρητήρια.

  (Φωτογραφίες από προσωπικό αρχείο.)

 • Authored by Expert: No
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review.

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: No