Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΏΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΊ ΓΚΡΊΜ

Grimm-1Bild_Gebrder_Grimm_2proeleysi-amp-diadosi-paramythioy2015_0304_webimages_29_grimm101712-02download51EO60OwVNL._SL500

Place Category: History and LibraryPlace Tags: Γκρίμ, παραμύθι and Grimm Brothers

Profile
Profile
More Info
Photos
Embed Videos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
Audio File
 • Επιλέξαμε τους Αδελφούς Γκρίμ γιατί μέσα απο μία πρόσφατη έρευνα μας , μάθαμε πως τα παραμύθια που ακούμε απο μικρά παιδιά είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ξενόφερτα.Τα παραμύθια δηλαδή που μας διηγούνταν οι παππούδες και οι γονείς μας έχουν προέλευση αρκετά μακρια απο την Ελλάδα και αξίζει να σημειωθεί πως αρκετά απο αυτά λέγονται πως ήταν πραγματικά και αληθινά γεγονότα.Το συγκεκριμέμο θέμα θα μας δείξει αρκετές διαφορετικές πτυχές των παραμυθιών που είδη ξέρουμε και θα μας βάλει σε σκέψη για την πηγή έμνευση τους,την καταγωγή και την ιστορία τους.Μια καινοτόμα άποψη είναι να εισαχθούν τα παραμύθια στον τομέα της εκπαίδευση ώς βοήθημα της διδακτικής ύλης καθώς και τα ίδια τα παιδιά να ανακαλύψουν στα παραμύθια μια διαφορετική οπτική.

  Οι αδελφοί Γκριµ γεννηθήκαν σ’ ένα µικρό χωριό της Γερµανίας, ο Γιάκοµπ στις 4 Ιανουαρίου του 1785 και ο Βίλχελµ στις 24 Φεβρουαρίου του 1786. Και οι δυο σπούδασαν νοµικά. Από µικρή ηλικία έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον για τις γερµανικές λαϊκές αφηγήσεις και παραδόσεις. Συνέλεγαν παραδοσιακές ιστορίες αποτυπώνοντας στο χαρτί την τεχνική και τις λέξεις, που χρησιµοποιούσαν οι αφηγητές.Ο Βίλχελµ πέθανε στις 16 ∆εκεµβρίου του 1859 και ο Γιάκοµπ στις 20 Σεπτεµβρίου του 1863. Οι αδελφοί Γκρίμ ήταν κυρίως συλλέκτες παραμυθιών και παραμυθάδες,οι οποίοι έχουν καταγράψει τουλάχιστον 200 “παιδικά” παραμύθια.

  ΚΆΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΆ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΜΎΘΙΑ

  Η Κοκκινινοσκουφίτσα
  Η Χιοντάτη και η 7 Νάνοι
  Ο Βασιλιάς Βάτραχος
  Ο Γενναίος Ραφτάκος
  Χάνσελ και Γκρέτελ
  Σταχτοπούτα
  Ο Λύκος και τα 7 κατσικάκια

  ΠΗΓΉ ΈΜΠΝΕΥΣΗΣ

  Φήμες έλεγαν ότι τα παραμύθια αυτά τους τα είχε διηγηθεί μία Γερμανίδα χωριάτισσα, η αλήθεια όμως είναι ότι επρόκειτο για ιστορίες που τους διηγούνταν νεαρές κυρίες της αριστοκρατίας, με τις οποίες συναναστρέφονταν. Πολλές από αυτές, Γαλλικής καταγωγής. Η καθημερινή ζωή , τα κοινωνικά γεγονότα σε συνδιασμό με τη φαντασία τους αποτελούσαν πηγή έμνευσης αυτού του ” μαγικού ” κόσμου. Επηρεάστηκαν απο τον Ρομαντισμό και τις καινωνικοπολιτικές εξελίξεις της Βιομηχανικής Επανάστασης.Ο Ρομαντισμός αποτελεί ένα λογοτεχνικό ρεύμα που επικράτησε στην Ευρώπη το ά μισό του 19ου αιώνα(Βρετανία,Γαλλία,Γερμανία).Απο την άλλη πλευρά η Βιομηχανική Επανάσταση έδωσε το εναύσμα στους Αδελφούς Γκρίμ μέσω των συλλογών τους να στηρίξουν την πολιτιστική κληρονομιά και την Γερμανική ταυτότητα.

  Η ΠΡΏΤΗ “ΣΚΟΤΕΙΝΉ” ΕΚΔΟΧΉ

  Η κουλτούρα των λαών που κατοικούσαν στην κεντρική και βόρεια Ευρωπη των 18ο αιώνα, δεν ήταν ακριβώς… αναίμακτη και ευγενική. Ο σκοταδισμός, η μαγεία, η βία και γενικώς η βαρβαρότητα στα ήθη και έθιμα της εποχής αποτυπώνονταν γλαφυρά στα “Παιδικά και οικογενειακά παραμύθια”, που δημοσιεύτηκαν το 1812 και έλαβαν αρνητικότατες κριτικές.

  ΠΑΡΑΔΕΊΓΜΑΤΑ

  1.Η Σταχτοπούτα ή Ο Βασιλιάς που ήθελε να παντρευτεί την κόρη του
  Στις παλαιότερες εκδόσεις της ιστορίας, η ελαφρώς πιο σκοτεινή Σταχτοπούτα σκοτώνει την πρώτη μητριά της, έτσι ώστε ο πατέρας της να παντρευτεί την πραγματική οικοδέσποινα του σπιτιού, δηλάδή την κόρη του.
  2. Χάνσελ και Γκρέτελ
  Η μητέρα του Χάνσελ και της Γκρέτελ που αφήνει τα παιδιά της στο δάσος αλλάζει σε μητριά για να μην διαστρεβλωθεί η μητρική εικόνα μιας μητριαρχικής κοινωνίας εκείνης της εποχής.
  3. Κοκκινοσκουφίτσα
  Σε αυτό το παραμύθι που όλοι γνωρίζουμε , το τέλος δεν είναι τόσο ευχάριστο καθώς δεν υπάρχει κυνηγός για να σώσει την κοκκινοσκουφίτσα με αποτέλεσμα να την φάει ο λύκος.

  ΠΑΡΑΜΎΘΙΑ Ή ΑΛΗΘΙΝΈΣ ΙΣΤΟΡΊΕΣ

  1.Το γνωστό σε όλους μας παραμύθι > κρύβει απο πίσω του μια πραγματική ιστορία. Η αληθινή Χιονάτη λέγεται ότι ήταν η Γερμανίδα Κόμισσα Μάργκαρετ Βον Γουόλντεκ.Γεννήθηκε το 1533 ,η μητέρα της πέθανε και ο πατέρας της ξαναπαντρεύτηκε την Αικατερίνη Χάτζφελντ. Ο πατέρας της είχε στην κατοχή του ορυχεία όπου δούλευαν πολλά μικρά παιδιά και μικρόσωμοι άνδρες(βόλευε ο σωματότυπος τους).Η μητριά της Μάργκαρετ αναφέρεται πως την ζήλευε πολύ και κατάφερε να πείσει τον Κόμη να την διώξει απο το παλάτι, με αποτέλεσμα να εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες .Εκεί γνώρισε τον Φίλλιπο ΄Β Πρίγκιπας της Ισπανίας , ερωτεύτηκαν και ήθελαν να παντρευτούν όμως οι σύμβουλοι του πίστευαν πως ήταν απειλή για τα Ισπανικά συμφέροντα.Μετά απο λίγο καιρό η Μάργκαρετ σε ηλικία 21 χρόνων, πέθανε απο δηλητηρίαση (φημολογείται ότι δολοφονήθηκε απο τους συμβούλους του).

  1Β.Μία διαφορετική εκδοχή της Χιονάτης αποτελεί και η Μαρία Σοφία Μαργκαρέτα Κατερίνα Βον Έρθαλ.Έλεγαν πως ήταν πραγματικά πάρα πολύ λευκή σαν το χιόνι εξού και το όνομα της.Παρόμοια στοιχεία με την προηγούμενη ιστορία (μητριά-ζήλεια-ορυχεία μικρά παιδιά κλπ).Γεννήθηκε το 1725 στο Λόρ της Γερμανία ,η περιοχή που μεγάλωσε φημιζόταν για τους εξαιρετικούς καθρέφτες που κατασκέυαζαν οι ντόπιοι.Σαν “ρητό” έλεγαν πως είναι τόσο καλοί που μπορούσαν να μιλήσουν και να πούν πάντα την αλήθεια.Ένα τέτοιο καθρέφτη δώρισε ο πατέρας της στη δεύτερη σύζυγο του, όπου φυλλάσεται σήμερα στο κάστρο που λειτουργεί ως μουσείο.

  2.Το επόμενο “παραμύθι” ε’ιναι το επίσης γνωστό Μία πρώτη εκδοχή είναι πως η προέλευση του παραμυθιού χρονολογείται 1315-1322 η οποία στη Β.Ευρώπη χαρακτηρίζεται ως περίοδος μεγάλου λιμού.Εκείνη τη περίοδο υπήρχαν συχνά φαινόμενα βρωχοπτώσεων,πλημμύρες και καταστροφές των καλλιεργιών με αποτέλεσμα τα τρόφιμα να είναι πανάκριβα και να ήταν δύσκολο οι απλοί άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε αυτά.Επίσης είχε παρατηρηθεί αύξηση της εγκληματικότητας ( παιδοκτονίες) ακόμα και περιπτώσεις κανιβαλισμού!!! Συγκεκριμένα στη Γερμανία το 1618 μια φουρνάρισα με το όνομα Καθερίνα Σκράντεριν φημολογείται πως ήταν αληθινή εκδοχή του παραμυθιού.Ο Χάνς (γειτονικός φούρναρης) ζήλευε τη μαγειρική της Καθερίνα και μοχθούσε τη φήμη της.Μία πρώτη απόπειρα ήταν να την κατηγορήσει για μαγεία προφανώς το δικαστήριο τη θεώρησε αθώα.Μαζί με την αδελφή του Γκρέτελ διέρηξαν το σπίτι της και προσπάθησαν να μάθουν τα μυστικά της και τέλος την έκαψαν σε έναν απο τους φούρνους της. Αυτό που παρατηρούμε είναι πως τελικά δεν ήταν κακία η μάγισσα (οι αδελφοί Γκρίμ αντέστρεψαν τους ρόλους). Βασικός άξονας του παραμυθιού είναι το φαγητό : Οι γονείς άφησαν τα παιδία 2 φορές επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα να τα ταϊσουν.Το σπίτι ήταν φτιαγμένο απο λιχουδιές και η μάγισσα τάϊζε τα παιδιά για να παχύνουν.

  ΠΟΙΆ ΉΤΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΜΎΘΙΑ ΠΟΥ ΜΆΘΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ?

  Το μεγαλύτερο ποσοστό των παραμυθιών που ξέρουμε και μεταδίδουμε απο γενιά σε γενιά είναι ξενόφερτο.Για την ακρίβεια , η Ελλάδα δεν μπόρεσε να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο δημιουργίας παραμυθιών για τους εξής λόγους :
  Τουρκοκρατία
  Αμάθεια/Ελλιπής μόρφωση
  Μεσογειακό κλίμα (Δεν είχαν τα ανάλογα “άγρια” ερεθίσματα π.χ Λύκοι ,αρκούδες άγρια ζώα εμφανίζονταν λόγω του ψυχρού κλίματος των Β.Χωρών,στην Ελλάδα δεν υπήρχε τόσο συχνό στοιχείο ).
  Αυτοί ήταν και οι λόγοι για τους οποίους αγαπήσαμε τα ξενόφερτα παραμύθια και μαγευτήκαμε απο τις μοναδικές ιστορίες και τις ενσωματώσαμε στην κουλτούρα μας .Τέλος ξεκινήσαμε τη δική μας συγγραφή παραμυθιών μετά το πέρασμα κάποιων δεκατιών και αφού ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στην Ελλάδα.

  ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ

  Όσον αφορά την εκπαίδευση τα παραμύθια θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πνευματική καλλιέργεια των παιδιών και την αποφυγή της απότομης αποκοπής τους εκτός του σπιτιού. Μια αξιόλογη ιδέα είναι η δημιουργία ενός ειδικά σχεδιασμένου/διαμορφομένου χώρου (εσωτερικός – εξωτερικός ) που θα περιέχει στοιχεία πολλών παραμυθιών.Θα υπάρχουν ηχητικά εφέ,ολογράμματα,εικονική πραγματικότητα (περιβάλλον),κυνήγι χαμένου θυσαυρού(περιτυλίγματα και συσκευασίες που θα παρέχουν τις πλήροφορίες για τον θυσαυρό τα οποία θα τα προμηθεύονται απο το κυλικείο) τα οποία θα κάνουν πιο διαδραστική την εμπειρία του μαθήματος .Ουσιαστικά θα συμμετέχεις στη διαπλοκή του παραμυθιού ( π.χ Είσαι ο πρωταγονιστής – Κοκκινοσκουφίτσα).
  Επιπλέον μπορούν οι μαθητές ν’ανεβάζουν Θεατρικές παραστάσεις με θέμα τα παραμύθια των αδελφών Γκρίμ και Κουκλοθέατρο μαθαίνοντας μέσα απο αυτά.Για τις μικρότερες ηλικίες ( νήπια ) μπορούν να χρησιμοποιούνται πάζλ και ζωγραφιές των αντίστοιχων παραμυθιών.Επιμορφοτικό κουίζ τ’οποίο θα βοηθήσει στη κατανόηση.
  https://griechenland.diplo.de/Vertretung/griechenland/el/01/Quiz__neu/Quiz__200__Jahre__Grimm__Maerchen.html
  Τέλος μπορούν να οργανώνονται σχολικές εκδρομές με προορισμό το χωριό Oberammergrau της Γερμανίας το οποίο είναι όλα τα σπίτια σχεδιασμένα-ζωγραφισμένα μέσα απο των κόσμο των παραμυθιών.

 • Embed Videos:

  https://www.youtube.com/watch?v=2mTpu-BfAGk
  https://www.youtube.com/watch?v=nMx7GmTw5n4

  Authored by Expert: No

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review.

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: No