Σιδηροδρομικός Σταθμός Αγρινίου

Place Category: HistoryPlace Tags: Αγρίνιο and εικονική έκθεση

Profile
Profile
More Info
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Αγρινίου βρισκόταν κοντά στο κέντρο του Αγρινίου και ανήκε στους Σιδηροδρόμους Βορειοδυτικής Ελλάδος. Μετά το 1970 όπου οι ΣΒΔΕ πέρασαν στον οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος, ο οποίος και αποφάσισε να σταματήσει ορισμένα δρομολόγια, καταργήθηκε η γραμμή και η λειτουργία του σταθμού με το κτήριο να παραμένει ως έχει. Το κεντρικό κτήριο που στέγαζε τις υπηρεσίες του Σιδηροδρομικού Σταθμού διασώθηκε και πλέον φιλοξενεί υπηρεσίες του Δήμου Αγρινίου ενώ τα υπόλοιπα τμήματα του σταθμού( μηχανοστάσιο, αποθήκη, υδατόπυργος) κατεδαφίστηκαν.
  Προσωπικά, η πρώτη μου επαφή με το χώρο του τρένου έγινε σε μικρή ηλικία, από την παιδική χαρά που υπάρχει εκεί . Αργότερα, πηγαίνοντας σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες του δήμου έμαθα ότι το κτήριο αυτό αποτελούσε σταθμό τρένου. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Είχαμε τρένο στο Αγρίνιο; Κάνοντας μια βόλτα λοιπόν, είδα και τις ράγες τις οποίες ακολουθούσε το τρένο τότε. Έμαθα πως το τρένο, που ονομαζόταν οτομοτρίς (αυτοκινητάμαξα) πραγματοποιούσε τη διαδρομή Αγρίνιο-Κρυονέρι. Από αφηγήσεις κυρίως, έμαθα ότι το τρένο εξυπηρετούσε επιβάτες όπως εργάτες γης ,που πήγαιναν για δουλειά στους Ορυζώνες στον Πλάτανο Καλυβίων αλλά και ταξιδιώτες που πήγαιναν για μπάνια στη Σταμνά Μεσολογγίου.

  Μαρία Γιαλυψού, συνταξιούχος
  ( Η συνέντευξη δόθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2018)
  -Τι θυμάστε από το τρένο στο Αγρίνιο;
  -Εγώ το τρένο το γνώρισα αλλά δεν ταξίδεψα ποτέ μ΄αυτό. Μόνο με την οτομοτρίς (αυτοκινητάμαξα) όπως το λέγαμε τότε. Θυμάμαι ότι κάναμε τη διαδρομή από το Αγρίνιο μέσα από τα χωριά, όπως το Αγγελόκαστρο, τα Καλύβια. Στη συνέχεια περνούσε από τη Σταμνά, το Αιτωλικό και το Μεσολόγγι και τερμάτιζε στο Κρυονέρι. Εκεί παίρναμε το καραβάκι, «Καλυδώνα» ονομαζόταν, για να περάσουμε απέναντι στην Πάτρα.
  -Πως ήταν η διαδρομή;
  -Για μας αρκετά ευχάριστη και πρωτόγνωρη. Σε κάθε σταθμό που έφτανε σφύριζε για να μαζευτούν οι επιβάτες. Στην πορεία του κουνούσε πολύ και δεν μπορούσες να σταθείς όρθιος, χωρίς να κρατιέσαι από κάπου. Θυμάμαι ακόμη ότι το σφύριγμα του τρένου μας ξυπνούσε τα πρωινά του καλοκαιριού και πηγαίναμε στο χωράφι για το μάζεμα του καπνού. Τα μεσημέρια γύρω στη μια η ώρα που έφτανε ξανά στο Αγρίνιο σφυρίζοντας οι αγρότες και οι εργάτες σταματούσαν την εργασία για φαγητό και ξεκούραση.
  -Ήταν, δηλαδή, για σας ένα ρολόι;
  -Ναι, το σφύριγμα του τρένου ακουγόταν στα γύρω μέρη και καθώς η διαδρομή του ήταν και μέσα από αγροτικές περιοχές μας εξυπηρετούσε να καταλαβαίνουμε το χρόνο και την ημέρα( τις χρονικές στιγμές της ημέρας).
  -Θυμάστε κάτι άλλο από την εποχή που λειτουργούσε το τρένο στο Αγρίνιο;
  -Ναι, καμιά φορά φέρνω στο νου μου το τρένο σταθμευμένο έξω από το σταθμό στο Αγρίνιο, όπου το είχαν αφήσει για να το βλέπουν οι επισκέπτες και οι επιβάτες, όταν άρχισε να χρησιμοποιείται η αυτοκινητάμαξα. Μόνο του, στην άκρη χωρίς ζωή, χωρίς τα γέλια των παιδιών που πήγαιναν για μπάνιο στη Σταμνά, χωρίς τους εργάτες που πήγαιναν για δουλειά, γιατί εμείς οι παλιοί κάτοικοι, αγαπήσαμε τι τρένο για πολλούς λόγους.

 • Authored by Expert: No
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review.

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: No