ΗΡΑΚΛΕΙΟ

780159300px-Morozini_Fontein_Heraklion1280px-Venitian_Fortress_of_Koules10177358_486170691508789_918848281_n139468903_1426527366neoria-2neoria6Κρήνη-Μοροζίνι-4

Place Category: Architecture, Folklore and HistoryPlace Tags: Crete, culture, Heraklion and monuments

Profile
Profile
More Info
Photos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • Το Ηράκλειο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, καθώς και η πρωτεύουσα του νησιού. Το Ηράκλειο βασίζεται σε τρεις βασικούς τομείς ανάπτυξης, όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και η γεωργία. Είναι μια μεγάλη, σύγχρονη και ζωντανή πόλη, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αποτελεί ένα μεγάλο οικονομικό κέντρο, με πλούσια πολιτιστική ζωή.
  Στα πρώιμα βυζαντινά χρόνια, για πρώτη φορά η πόλη αναφέρεται ως «Κάστρο». Μετά τους βυζαντινούς στη πόλη καταφθάνουν οι Άραβες κατακτητές που καταλαμβάνουν το νησί(Κρήτη) και ορίζουν ως πρωτεύουσα το Κάστρο, το οποίο το μετονομάζουν σε “Rabdh el Khandak”, που σημαίνει «Φρούριο της Τάφρου». Από την ονομασία αυτή που απέδωσαν οι Άραβες, η πόλη μένει γνωστή ως Χάνδαξ/Χάνδακας .
  Aπό τη γνωστή πλατεία Λιονταριών, όπου βρίσκεται η Κρήνη Μοροζίνη, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο παλιό ενετικό κέντρο διοίκησης. Το τωρινό της όνομα όμως είναι ‘Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου’, που της δόθηκε για να τιμήσει τον πρωτεργάτη του αγώνα για την ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα, Ελευθέριο Βενιζέλο. Στη πλατεία λάμβανε χώρα το μεγαλύτερο σκλαβοπάζαρο ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, κατά την Αραβοκρατία.
  Η Κρήνη Μαροζίνι που προαναφέρθηκε , για το Ηράκλειο θεωρείται ένα από τα ωραιότερα ενετικά μνημεία και σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Σκοπός της κατασκευής της ήταν να παρέχει νερό στους πολίτες της πόλης. Το νερό κατέβαινε από το βουνό Γιούχτας στη περιοχή των Αχαρνών, μέσω ενός υδραγωγείου.
  Λίγα μέτρα μετά, μπορεί κανείς να δει τον ιερό ναό του Αγίου Τίτου, ο οποίος κατασκευάστηκε από τον Νικηφόρο Φωκά, μετά την απελευθέρωση της Κρήτης ,το 961 μ.Χ. . O ναός του Αγίου Τίτου, κατασκευάστηκε το 1869 ως Τζαμί και το 1925 αποδόθηκε στη χριστιανική λατρεία. Το κτήριο είναι εκλεκτικού ρυθμού, τετρακιόνιος ναός με τρούλο.

 • Authored by Expert: No
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review.

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: No