Τοπόσημα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης

Εικόνα1-2Εικόνα2-2Εικόνα3-1Εικόνα4-1Εικόνα5-16-1Εικόνα7-1Εικόνα8-19-1Εικόνα10-1Εικόνα11-1Εικόνα12-1Εικόνα13-1

Place Category: HistoryPlace Tags: Εβραίοι, Θεσσαλονίκη and Τοπόσημα

Profile
Profile
More Info
Photos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
Video File
 • Το κεντρικό Μνημείο του Ολοκαυτώματος
  Το γλυπτό δημιουργήθηκε προς τιμή των 50.000 Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης που μαρτύρησαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα. Σχεδιάστηκε από τους αδελφούς Glid και παριστάνει την επτάφωτο λυχνία και φλόγες με ένα πλέγμα ανθρώπινων σωμάτων. Αρχικά, το 1997, το γλυπτό τοποθετήθηκε σε πάρκο όπου βρισκόταν ο εβραϊκός συνοικισμός «151», κοντά στο νοσοκομείο Χιρς (Ιπποκράτειο), στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Λόγω κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ σε εκείνον τον χώρο, το μνημείο μεταφέρθηκε το 2007 στην πλατεία Ελευθερίας.

  Συναγωγή Μοναστηριωτών

  Η Συναγωγή Μοναστηριωτών ιδρύθηκε με δωρεά της Ίντας Αροέστη. Η Συναγωγή των Μοναστηριωτών, δηλαδή των εβραίων από την πόλη Μοναστήρι (Μπίτολα) που μετανάστευσαν στη Θεσσαλονίκη μετά τους βαλκανικούς πολέμους δεν καταστράφηκε από τους Γερμανούς διότι τη χρησιμοποιούσε ο Ερυθρός Σταυρός ως αποθήκη.

  Εβραϊκό Δημοτικό Σχολείο

  Το Εβραϊκό Δημοτικό Σχολείο Ταλμούδ Τορά Αγκαδόλτο ιδρύθηκε το 1979. Αρχικά ως και το 1943 το κτίριο ήταν η έδρα του φιλανθρωπικού ιδρύματος, με σκοπό την παροχή περίπου 1.000 μερίδες φαγητού καθημερινώς σε ορφανά και άπορους εβραίους.
  Αναθηματική Πλάκα στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό

  Η συγκεκριμένη πλάκα αποτελεί αφιέρωμα στους εβραίους της Θεσσαλονίκης που διώχθηκαν από τους ναζί. Το 2004 τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια τής πλάκας στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό.

  Συνοικισμός Βαρόνου Χιρς

  Ο συνοικισμός, στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, χρησίμευσε σαν φυλακή όλων των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, αφού από εκεί φορτώθηκαν βίαια στα τρένα και μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου 46.000 περίπου Εβραίοι Θεσσαλονικείς. Οι κάτοικοι του συνοικισμού ήταν οι πρώτοι που εκτοπίστηκαν, η αναχώρηση του πρώτου συρμού για Άουσβιτς-Μπίρκεναου έγινε τα ξημερώματα 15η Μαρτίου του 1943. Η συνοικία Χιρς κατασκευάστηκε από την εβραϊκή κοινότητα με δωρεά του βαρόνου Μορίς Χιρς και στέγασε πυροπαθείς Εβραίους μετά την πυρκαγιά του 1890 και Ρωσοεβραίους πρόσφυγες.

  Πλατεία Ελευθερίας

  Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ίσως μνημεία της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο του β παγκοσμίου πολέμου όπου εκεί οι Γερμανοί ναζί συγκέντρωσαν τους άνδρες εβραίους ηλικίας 18-45 χρονών με σκοπό να τους αποστείλουν για καταναγκαστικές εργασίες. Οι Γερμανοί εκεί υπέβαλαν φοβέρες ταπεινώσεις και εξευτελισμό τους συγκεντρωμένους Εβραίους.

  Για το Ολοκαύτωμα

  Στο φουαγιέ της κεντρικής αίθουσας τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου έχει στηθεί το Μνημείο των Θεσσαλονικέων Εβραίων Μαρτύρων. Είναι μια μεταλλική πλάκα σε τοίχο με κόκκινα τούβλα. Η πλάκα φέρει ίχνη ηλεκτροσυγκόλλησης που παραπέμπουν στο τατουάζ του αριθμού, που έμεινε ανεξίτηλο στο χέρι των κρατουμένων Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το έργο φιλοτέχνησε ο καθηγητής της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Ξενής Σαχίνης.

  Παλιός σιδηροδρομικός σταθμός

  Στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκαν οι Εβραίοι και στάλθηκαν προς στα στρατόπεδα εξόντωσης. Από τις 15 Μαρτίου έως τις 2 Αυγούστου 1943, 46.061 Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας μεταφέρθηκαν με 19 σιδηροδρομικές αποστολές στα κρεματόρια της Πολωνίας, του Άουσβιτς-Μπιρκενάου και του Μπέργκεν-Μπέλσεν.

  Η αίθουσα Ολοκαυτώματος στο Εβραϊκό Μουσείο

  Είναι ένας εκθεσιακός χώρος που παρουσιάζει τη γενοκτονία όπως αυτή επηρέασε την εβραϊκή κοινότητα. Μαρτυρίες, φωτογραφίες, στολές και αντικείμενα κρατουμένων, είναι ενδεικτικά ντοκουμέντα που παρουσιάζουν με παραστατικό τρόπο στον επισκέπτη του μουσείου τις συνέπειες του Ολοκαυτώματος στους εβραίους της Θεσσαλονίκης.

  Ερωτηματολόγιο για τα τοπόσημα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης
  16 απαντήσεις
  Φύλλο
  Άνδρας 62,5%
  Γυναίκα 37,5%

  Ηλικία
  κάτω των 18: 18,8%
  18-30: 50%
  35 και άνω : 31,3%

  Επίπεδο σπουδών
  μαθητές Γυμνασίου : 5%
  μαθητές Λυκείου: 10%
  Απόφοιτος Λυκείου: 25%
  Απόφοιτος: ΙΕΚ 25%
  Απόφοιτος Επαλ: 6,3%
  Απόφοιτος ΤΕΙ/ΑΕΙ: 25%

  Πιστεύετε ότι παίζει σημαντικό ρόλο η διατήρηση της μνήμη των Εβραίων μαρτύρων;
  Όλοι οι ερωτηθέντες συμφωνήσαν στην αξία της μνήμης των μαρτύρων και απάντησαν θετικά

  Ποιά από τα παρακάτω τοπόσημα που εμπεριέχονται στην εικονική αυτή συλλογή σας κέντρισε το ενδιαφέρον;
  Το κεντρικό Μνημείο του Ολοκαυτώματος: 68,8%
  Συναγωγή Μοναστηριωτών: 43,8%
  Εβραϊκό Δημοτικό Σχολείο: 50%
  Αναθηματική Πλάκα στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό: 31,3%
  Συνοικισμός Βαρόνου Χιρς: 25%
  Πλατεία Ελευθερίας: 31,3%
  Μνημείο των Θεσσαλονικέων Εβραίων από το ΑΠΘ για το Ολοκαύτωμα: 31,3%
  Παλιός σιδηροδρομικός σταθμός: 31,3%
  Η αίθουσα Ολοκαυτώματος στο Εβραϊκό Μουσείο: 43,8%
  Πως αξιολογείτε την εμπειρία σας στην παρουσίασης αυτής της εικονικής συλλογής; από 1: κακή έως 5εξαιρετική
  3: 18,8%
  4:56,3%
  5:25%
  Συμπεράσματα έρευνας:
  Μέσω της παραπάνω έρευνας με τη χρήση του ερωτηματολογίου Google Forms κατανοούμε ότι συνεχίζεται το ενδιαφέρον για την μνήμη του παρελθόντος και των ανθρώπων που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Παρατηρούμε όμως, ότι πρέπει να γίνουν και περαιτέρω ενέργειες με χρηματοδότηση της πολιτείας και του κράτους ώστε να, γίνεται συντήρηση και προστασία αυτών των σημαντικών τοπογραφικών μνημείων στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

  Γενικό Συμπεράσματα

  Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από μια περίπλοκη πραγματικότητα, το φαινόμενο του Ολοκαυτώματος και της εξόντωσης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης αφορά όχι μόνο την εβραϊκή κοινότητα αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να περάσει στην παιδεία και στην κουλτούρα του σημερινού Έλληνα έτσι ώστε να καταλάβει καλύτερα την κοινωνία στην οποία ζει και να διατηρήσει παράλληλα και μια κριτική σκέψη. Είναι δηλαδή απαραίτητο, να μην λησμονούνται οι ολέθριες αυτές συνέπειες και πρέπει να ανακαλύπτονται συνεχώς καινούριοι τρόποι πρόληψης και αποφυγής υιοθέτησης νέων ολοκληρωτικών απόψεων.

  Βιβλιογραφία
  Το βιβλία:
  • ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΙ
  ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΕΡΕΥΝΑ: ΘΑΝΟΣ ΒΕΡΕΜΗΣ – ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
  Εκδότης: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ Χρονολογία Έκδοσης: Νοέμβριος 2000
  • Θεσσαλονίκη. Πόλη των φαντασμάτων
  Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι 1430-1950
  Συγγραφείς: Mark Mazower Εκδότης: Αλεξάνδρεια Μετάφραση: Κώστας Κουρεμένος
  • ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1897-1917ΜΕΓΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΕκδότηςΚΑΠΟΝ Χρονολογία Έκδοσης:Δεκέμβριος 1993

  Ιστοσελίδες από το διαδίκτυο:
   του εβραικού μουσείου της Θεσσαλονίκης http://www.jmth.gr/
   http://thessalonikijewishlegacy.com/index_EL.html
   http://www.jct.gr/school.php
   http://parallaximag.gr/thessaloniki/chartis-tis-polis/i-thessalonikipalia-sinikismos-chirs
   https://thessmemory.wordpress.com/2016/01/23/%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B2%CF%81%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%85/
   https://inzone.gr/evraioi-thessalonikis-olokaytoma-eksolothreusi/
  βίντεο: από τη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100THESSALONIKI

 • Authored by Expert: No
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review.

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: No