ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

epi-kapnos-palia1epi-kapnos-palia2epi-kapnos-palia3epi-kapnos-palia5epi-kapnos-palia6epi-kapnos-palia7epi-kapnos-palia10epi-kapnos-palia11epi-kapnos-palia14

Place Category: HistoryPlace Tags: Αγρίνιο, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, καπνά and συγκομιδή

Profile
Profile
More Info
Photos
Embed Videos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • Ο ΣΠΟΡΟΣ,Η ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ,Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
  Ο καλλιεργητικός κύκλος του καπνού είναι ευρύς και τα στάδια πολλά: το όργωμα,ο σπόρος,η μεταφύτευση,το σκάλισμα, η συγκομιδή,το αρμάθιασμα,η αποξήρανση,η βαντακοποίηση,η δεματοποίηση και τελικά η πώληση.
  Η ετοιμασία του σπόρου : Οι γυναίκες βγάζουν το σπόρο από την αποθήκη και τον τοποθετούν σε μια μάλλινη σακούλα, την οποία ακουμπούν δίπλα στο τζάκι ή στην ξυλόσομπα, αφού τη βρέξουν λιγάκι με χλιαρό νερό. Έτσι εξασφάλιζαν την κατάλληλη υγρασία και τη θερμοκρασία που χρειαζόταν για να «κλώσει» ο σπόρος και «να σκάσει» το φύτρο.
  Φυσικά οι γυναίκες συνέχεια παρακολουθούν το σπόρο, για να μη στεγνώσει πολύ και ξεραθεί, μην καεί εκεί στο γωνόλιθο, μην κρυώσει και γενικά αγωνιούν μέχρι να δουν να φυτρώνει.
  Και όταν μετά από τόση φροντίδα και περιποίηση στις 6-8 μέρες «σκάει ο σπόρος», δηλαδή πετάει τα μικροσκοπικά φύτρα του, τότε άσπριζε η σακκούλα, αφού από κάθε σπόρο ξεμύτιζε κι ένα φύτρο.
  Ακολουθεί η σπορά σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, το καπνοσπορείο ή φυντανίστρα, όπως λέγεται.
  Ο σπόρος του καπνού είναι πολύ μικρός για απευθείας σπορά στον αγρό και για να φυτρώσει απαιτούνται ειδικές συνθήκες. Έτσι ο πολλαπλασιασμός του καπνού γίνεται με σπορά σε ειδικά καπνοσπορεία. Ο σπορειότοπος χωρίζεται σε πρασιές ( βραγιές / φυντανιές) πλάτους 1 μέτρου με ενδιάμεσους διαδρόμους. Οι πρασιές ήταν ανυψωμένες από την επιφάνεια του εδάφους κατά 15-20 εκ. με τη σπορά να γίνεται με το χέρι 55-65 μέρες πριν τη μεταφύτευση (Γενάρης- μέσα Φλεβάρη) με κύρια φροντίδα το συχνό πότισμα. Τα ποτίσματα αραιώνουν 1-2 βδομάδες πριν την μεταφύτευση.
  Μετά τη σπορά σκεπάζεται και πάλι το σπορείο με ψιλοκοσκινισμένη παλιά κοπριά. Ακολουθεί το πότισμα της επιφάνειας με ένα ποτιστήρι που έχει στην άκρη του ένα εξάρτημα με ψιλές τρύπες, για να μην πέφτει μεγάλη ποσότητα νερού. Την επικάλυψη με κοπριά, καθώς και το πότισμα συνήθως το αναλαμβάνουν οι γυναίκες. Αυτές έχουν σχεδόν την αποκλειστική φροντίδα στο καπνοσπορείο
  Η μεταφύτευση: Μεταφύτευση είναι η καλλιεργητική διαδικασία κατά την οποία τα καπνόφυτα εκριζώνονται από το σπορείο και μεταφέρονται για να φυτευτούν ένα προς ένα στο καπνοχώραφο.
  Ολημερίς σκυμμένες στο χώμα, σουφλίζουν αδιάκοπα το έδαφος ανοίγοντας τρύπες, όπου φυτεύουν ένα ένα τα φυντάνια μέχρι αργά όταν ο ήλιος γέρνει στη δύση του.
  Στην περιοχή του Αγρινίου και στην ευρύτερη, κατά την παραδοσιακή καλλιέργεια το φύτεμα γινόταν με ένα απλό εργαλείο, ένα ξύλινο σουφλί.
  Οι γυναίκες καπνοφύτισσες, σκυφτές στο χώμα, με το δεξί χέρι κρατάνε το σουφλί και με τα τρία δάχτυλα του αριστερού χεριού την κορυφή του φυτού, που παίρνουν από ένα παλιό πιάτο, τσίγκινο συνήθως, στο οποίο έχουν τοποθετήσει φυντάνια, και το σέρνουν δίπλα τους στο αυλάκι.
  Πιέζουν λοιπόν στο χώμα το σουφλί και στη συνέχεια ταυτόχρονα με το δεξί χέρι σύρουν προς τα έξω το σουφλί και με το αριστερό μπήγουν στη γη το φυτό. Μετά ρίχνουν χώμα στη ρίζα του πάλι με τη βοήθεια του σουφλιού, για να φράξει η τρύπα, από τα πλάγια δεξιά.
  Στα νεότερα χρόνια το ξύλινο σουφλί αντικαταστάθηκε με το σιδερένιο, το οποίο συνήθως το χειρίζονταν οι άνδρες. Ήταν σαν μια σιδερένια ράβδο με την οποία οι άνδρες άνοιγαν τρύπα στο χώμα, ενώ ταυτόχρονα έπεφτε και νερό από το λάστιχο με το οποίο συνδεόταν το σιδερένιο αυτό εργαλείο.
  Οι γυναίκες ακολουθούσαν τοποθετώντας τα φυτά και φράζοντας με χώμα τις τρύπες. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση της χρήσης του σιδερένιου σουφλιού ήταν να υπάρχει αρκετό νερό για την καπνοφυτεία.
  Ακολουθεί το σκάλισμα. Γίνονται δύο σκαλίσματα , ένα 15-20 μέρες από τη μεταφύτευση και το δεύτερο 15-20 μέρες αργότερα. Γίνεται με το χέρι (τσαπί) ή με μηχανές σκαλίσματος και αποσκοπεί στην αναμόχλευση του εδάφους ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες θερμοκρασίας, αερισμού και υγρασίας καθώς και στον έλεγχο των ζιζάνιων.
  Η συγκομιδή: Συγκομιδή είναι η διαδικασία κατά την οποία τα φύλλα του καπνού που βρίσκονται στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης, αποκόπτονται από το φυτό, συλλέγονται και μεταφέρονται στο σπίτι ή την αποθήκη του παραγωγού, όπου ακολουθεί το στάδιο του αρμαθιάσματος. Πρόκειται για την πιο κουραστική και χρονοβόρα εργασία της καπνοκαλλιέργειας, η οποία διεξάγεται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και απαιτεί την εργασία όλων των μελών της οικογένειας, αφού ο καπνός είναι ευαίσθητο προϊόν και για τούτο τα φύλλα του πρέπει να μαζευτούν στην ώρα τους για να διατηρήσουν την ποιοτική και ποσοτική αξία τους.
  Εκείνο που είναι ιδιαίτερα εξαντλητικό βέβαια στη φάση αυτή είναι το ωράριο, το οποίο οριοθετείται από “νύχτα σε νύχτα” σύμφωνα με τη λαϊκή έκφραση, η οποία αποδίδει έτσι το μακρύ ωράριο από τις 2 ή 3 η ώρα τη νύχτα μέχρι τις 9 με 10 το βράδυ.
  Επόμενο στάδιο είναι τομάζεμα ή συγκομιδή. Η συγκομιδή γίνεται σταδιακά, δηλαδή κόβονται τα φύλλα κατά χρονικά διαστήματα καθώς ωριμάζουν. Τα καπνά συλλέγονται σε ομάδες, τα « χέρια»: το πατόφλο , το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο, το κορφάδι. Το κάθε «χέρι» κυμαίνεται από 2-5 φύλλα για κάθε φυτό με τη συλλογή του καπνού να αρχίζει 45-50 μέρες μετά τη μεταφύτευση ( μέσα Ιουνίου – πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου).
  Μετά τη συλλογή, ακολουθεί το αρμάθιασμα ή βελόνιασμα του καπνού.
  Κατά τη διαδικασία του αρμαθιάσματος του καπνού, τα καπνόφυλλα μεταφέρονται στο σπίτι σε σκιερό μέρος ή στο τσαρδάκι του παραγωγού, όπου σε απλοχεριές απλώνονται κάτω, πάνω σε ψάθες, λινάτσες ή “τσόλια” κι ολόγυρα κάθονται όλοι οι αρμαθιαστάδες, κάθε φύλου και ηλικίας κι αρχίζουν να αρμαθιάζουν. Το αρμάθιασμα στον παραδοσιακό τρόπο γίνονταν με μια ατσάλινη βελόνα, 15 μήκους 50 εκατοστών και πλάτους 1,5 εκατοστού, με μύτη μπροστά, για να περνάει το φύλλο και τρύπα πίσω για να περνά ο σπάγκος, στον οποίο συγκρατούνται τα καπνόφυλλα, σχηματίζοντας έτσι μια αρμάθα, όπως λέγεται.
  πηγές: agriniopress.gr
  epoxi.gr
  “Το Αγρίνιο κάποτε”, Αριστείδης Μπαρχαμπάς

 • Embed Videos:

  Authored by Expert: Yes
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review.

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: Yes