14. Δημόσια Κρήνη του Μιναρέ

Place Category: Archaeology, Architecture and HistoryPlace Tags: κρήνη and Ναύπακτος

Profile
Profile
More Info
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • Βρίσκεται εντός του δεύτερου διαζώματος του Κάστρου της Ναυπάκτου, επί της οδού Σουλίου, σε καλντερίμι που οδηγεί στο Αρχοντικό Τζαβέλλα (έδρα της 22ης ΕΒΑ), πλησίον του μιναρέ του Βεζύρ Τζαμιού και επί του λιθόκτιστου περιβόλου των Λουτρών.
  Διατηρείται ημικατεστραμμένη και δεν έχει τρεχούμενο νερό. Είναι η μικρότερη κρήνη από τις δύο που βρίσκονται κοντά στο Βεζύρ Τζαμί. Ανήκει στον τύπο των απλών κρηνών (τσεσμέ) και είναι εντοιχισμένη στον ημικατεστραμμένο περίβολο των Λουτρών και με βάση τα μορφολογικά της στοιχεία, πιθανολογείται ότι είναι μία από τις παλαιότερες και μπορεί να χρονολογηθεί στην πρώτη περίοδο μετά την τουρκική κατάκτηση της πόλης, τον 16ο αι. Περιγράφεται στο οδοιπορικό του Ελβιγιά Τσελεμπή, που έγινε τι 1668/1670, κατά την διέλευσή του από την Ναύπακτο.
  Πρόκειται για μία τετράπλευρή κατασκευή διαστάσεων 3,55 Χ 2,20 και πάχος 1,60μ., με λιτή πρόσοψη από μεγάλους λαξευτούς πωρόλιθους διαφόρων μεγεθών, τοποθετημένους κατά το ισόδομο σύστημα. Η πιο επιμελημένη πλευρά είναι η δυτική, η οποία διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα, με το κεντρικό τμήμα να υποχωρεί. Η εσοχή στέφεται με τόξο, που σώζεται αποσπασματικά και αποτελείται από δύο ζώνες θολιτών και καμάρα έστεφε την κύρια όψη. Στον άξονα του τυμπάνου υπάρχει παράθυρο υπάρχει παράθυρο – θυρίδα ελέγχου διαστάσεων 0,50 Χ 0,35μ., που ακουμπούσαν το μεταλλικό κύπελλο από το οποίο έπιναν νερό. Εκατέρωθεν υπάρχουν δύο συμμετρικά κοιλώματα θυρόμορφου σχήματος, εκ των οποίων μόνο στο βόρειο σώζεται η οξυκόρυφη επίστεψη και η διπλή καμπυλότητα, ενώ το άλλο σώζεται ημικατεστραμμένο. Πιθανόν ο ρόλος του να ήταν λειτουργικός ή διακοσμητικός. Χαμηλότερα υπάρχει μαρμάρινη πλάκα εντοιχισμένη με τέσσερα καρφιά, που στο κέντρο της φέρει οπή και πιθανόν κρουνό. Η κρήνη διαθέτει δεξαμενή στο πίσω μέρος και ανθρωποθυρίδα για τον έλεγχό της. Κάτω από το επίπεδο του σημερινού δρόμου είναι κατασκευασμένη λίθινη γούρνα για την συλλογή του νερού, με οπή απορροής των υδάτων.

 • Authored by Expert: No
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review.

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: No