15. Δημόσια Κρήνη του Βεζύρ Τζαμιού

15

Place Category: Archaeology, Architecture and HistoryPlace Tags: κρήνη and Ναύπακτος

Profile
Profile
More Info
Photos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • Βρίσκεται εντός του δεύτερου διαζώματος του Κάστρου της Ναυπάκτου, επί της οδού Σουλίου, σε καλντερίμι που οδηγεί στο Αρχοντικό Τζαβέλλα, πλησίον του Μιναρέ του Βεζύρ Τζαμιού και είναι η μεγαλύτερη εκ των δύο που βρίσκονται εκεί.
  Πρόκειται για μεγαλοπρεπή κρήνη µε δύο κύριες προσόψεις, εμφανείς όλες τις πλευρές και μεγάλη δεξαμενή. Ανήκει στον τύπο των κρηνών µε δεξαμενή και σήμερα έχει μεγάλη παροχή νερού. Είναι τετράπλευρη κατασκευή διαστάσεων 3,30µ Χ 4,75µ περίπου µε ύψος 3,00µ περίπου. Η πιο επιμελημένη όψη είναι η ανατολική, μετά ακολουθεί η νότια, ενώ η βόρεια και η δυτική δεν έχουν κανένα διακοσμητικό στοιχείο. Είναι κτισμένη από μεγάλους λαξευτούς ορθογωνισμένους πωρόλιθους, τοποθετημένους κατά το ισόδοµο σύστημα. Η ανατολική όψη έχει κτιστεί κατά το πλινθοπερίκλειστο σύστημα και υπάρχει μαστοειδής ανάγλυφος κρουνός από όπου το νερό ρέει σε μαρμάρινη λεκάνη.
  Στη νότια και ανατολική όψη εγγράφονται ισλαμικά τόξα ιδιαίτερα οξυκόρυφα, που σχηματίζουν τύμπανα. Η ανατολική όψη έχει ένα μεγάλο ισλαμικό τόξο και ένα μικρότερο οξυκόρυφο, που αποτελούνται από δύο σειρές θολίτες, και έχουν το μεγαλύτερο µε άνοιγμα 1,80µ ενώ το μικρότερο 0,70µ. Τα τόξα εδράζονται σε δυο πεσσούς, από λοξότμητους ορθογώνιους μονοκόμματους λίθους. Το μικρότερο τόξο είναι καταχωμένο και δεν μπορούμε να διακρίνουμε τα διακοσμητικά του στοιχεία. Το γείσο αποτελείται από δύο σειρές κεραμικά πλακίδια. Στη νότια όψη το ισλαμικό τόξο µε άνοιγμα 1,50µ εδράζεται σε λοξότμητους ορθογώνιους λίθους, το τόξο αποτελείται από µια σειρά θολίτες, ενώ έχει μαρμάρινο εγχάρακτο λοξότμητο γείσο. Υπάρχουν τρεις μαστοειδείς αποφύσεις, εκ των οποίων οι δύο άκρες λειτουργούν ως μεταλλικοί κρουνοί από όπου ρέει το νερό και ενδιάμεσα των οποίων υπάρχει στρογγυλό ανάγλυφο λιονταριού. Η μονοκόμματη λίθινη γούρνα είναι μικρότερου ανοίγματος του τόξου με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται αναβαθμοί εκατέρωθεν. Η δυτική όψη διαθέτει ανθρωποθυρίδα επίσκεψης της δεξαμενής.
  Η στέγη της κρήνης απολήγει σε γείσο διακοσμημένο µε λοξότμητο βυζαντινό μαρμάρινο κοσµήτη µε άκανθα. Ένα μικρό μέρος έχει διασωθεί. Ίσως πρόκειται για ανακατασκευή βυζαντινής κρήνης στην ίδια θέση.

 • Authored by Expert: No
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review.

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: No