16. Κρήνη της Μεγαλομάτας

ο

Place Category: Archaeology, Architecture and HistoryPlace Tags: κρήνη and Ναύπακτος

Profile
Profile
More Info
Photos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • Βρίσκεται έξω από τα ανατολικά τείχη του Κάστρου, δίπλα από τη μεγάλη ορθογώνια βάση του, στην περιοχή της Μεγαλομάτας. Το όνομά της το οφείλει πιθανόν στην μεγάλη ποσότητα τρεχούμενου νερού που είχε. Περιγράφεται στο οδοιπορικό του Εβλιγιά Τσελεµπή που έγινε το 1668 ή 1670 κατά την διέλευσή του από τη Ναύπακτο, ενώ υπάρχει χαρακτικό από το έτος 1876 από τον Salvator, στο οποίο παρατηρεί κανείς ότι το άνω μέρος της κρήνης ήταν κατεστραμμένο από τότε.
  Πρόκειται για κρήνη µε μεγάλη πρόσοψη και δεξαμενή. Σήμερα είναι κατεστραμμένο το άνω τμήμα της, αλλά έχει τρεχούμενο νερό. Ανήκει στον τύπο των κρηνών – δεξαμενών, όπου το νερό έφτανε από πηγές. Πρόκειται για τετράπλευρη κατασκευή διαστάσεων 4,60µ Χ 2,80µ περίπου µε πλάτος 1,80µ. Η λιτή πρόσοψή της είναι κτισμένη από μεγάλους λαξευτούς ορθογωνισμένους πωρόλιθους διαφόρων μεγεθών, τοποθετημένους κατά το ισόδοµο σύστημα.
  Η μοναδική πλευρά που είναι ορατή είναι η ανατολική. Η δυτική και η βόρεια πλευρά είναι καταχωμένες, ενώ στη νότια πλευρά συνορεύει µε ορθογώνια βάση του Κάστρου Ναυπάκτου. Στην ανατολική εγγράφεται μεγάλο τόξο, το οποίο εδράζεται σε δυο πεσσούς και σχηματίζει τύμπανο. Από το τόξο που σχηματίζεται, σώζεται όλο εκτός από ένα μικρό κομμάτι του στην κορυφή. Αποτελείται από µια σειρά θολιτών και έχει άνοιγμα 1,15µ. Η κρήνη έχει κάποιο διακοσμητικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα στο τόξο όπου υπάρχει εναλλαγή λίθων µε κεραμικά. Στον άξονα του τυμπάνου υπάρχει αβαθής τυφλή ορθογώνια θυρίδα µε
  διαστάσεις 0,55µ Χ 0,55µ, όπου ακουμπούσαν το μεταλλικό κύπελλο από το οποίο έπιναν νερό, το πάνω μέρος της οποίας έχει καταστραφεί. Πιο κάτω υπάρχει αβαθές κοίλωμα θυρόμορφου σχήματος µε οξυκόρυφη επίστεψη διαστάσεων 0,60µ Χ 040µ. Πιο χαμηλά το τύμπανο κλείνει και δημιουργείται εξοχή μέχρι τη γούρνα. Πιο χαμηλά βρίσκεται η οπή, η οποία περικλείεται από τρείς παχύς λίθους, που εξέχουν από την όψη και από όπου βγαίνει ακόμα και σήμερα νερό. Η βρύση στη νότια πλευρά και σε επαφή µε τη βάση του κάστρου διαθέτει ανθρωποθυρίδα διαστάσεων 0,40µΧ0,95µ. Πίσω από την πρόσοψη της κρήνης υπάρχει κενός χώρος διαστάσεων 1,90µΧ0,80µ νεώτερη κατασκευή και τρύπα στο κάτω μέρος που οδηγεί στη δεξαμενή νερού. Κατεβαίνοντας τρία σκαλοπάτια κάτω από το επίπεδο του σημερινού πλακόστρωτου είναι κατασκευασμένη λίθινη γούρνα ακανόνιστης μορφής όπου συλλεγόταν το νερό µε οπή απορροής.

 • Authored by Expert: No
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review.

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: No