19. Κρήνη του Αϊ Κήρυκου

19όψη-Κρήνης-Αϊ-Κήρυκου

Place Category: Archaeology, Architecture and HistoryPlace Tags: κρήνη and Ναύπακτος

Profile
Profile
More Info
Photos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • Βρίσκεται έξω από το τα Δυτικά τείχη του Κάστρου, σε µια κατηφόρα στην τελευταία στροφή του δρόμου για την είσοδο στο Κάστρο, εκεί που είναι και η δεξαμενή νερού του ∆. Ναυπακτίας. Πρέπει να κατέβει κανείς ένα αρκετά κατηφορικό μονοπάτι και κάτω από τη σκιά ενός πλατάνου (του μοναδικού στο πευκόδασος) θα βρει αυτή την κρήνη που τρέχει ακόμη νερό.
  Πρόκειται για κρήνη µε μεγάλη πρόσοψη και δεξαμενή. Σήμερα είναι ημικατεστραμμένο το άνω τμήμα της, αλλά έχει τρεχούμενο νερό. Ανήκει στον τύπο των κρηνών – δεξαμενών, όπου το νερό έφτανε από πηγές.
  Πρόκειται για τετράπλευρη κατασκευή διαστάσεων 3,80µ Χ 6,00µ περίπου µε ύψος 3,00µ περίπου. Η λιτή πρόσοψή της είναι κτισμένη από μεγάλους λαξευτούς ορθογωνισμένους πωρόλιθους, τοποθετημένους κατά το ισόδοµο σύστημα. Ως συνδετικό κονίαμα έχει χρησιμοποιηθεί ισχυρό ασβεστοκονίαμα. Στην κύρια όψη που είναι η δυτική εγγράφεται τόξο, το οποίο εδράζεται σε δυο πεσσούς, από ορθογώνιους μονοκόμματους λίθους και σχηματίζει το γνωστό τύμπανο. Από το τόξο που σχηματίζεται, σώζεται όλο εκτός από ένα μικρό κομμάτι του στην κορυφή. Αποτελείται από µια σειρά θολιτών και έχει άνοιγμα 2,00µ. Η κρήνη παρουσιάζει διακοσμητικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα στο τόξο όπου υπάρχει εναλλαγή λίθων µε δύο σειρές από κεραμικά, καθώς και δυο γράμματα σε κάθε πεσσό το Φ και το Ε. Υποθέτουμε ότι οι δύο μονοκόμματοι λίθοι (δεν έχουν τις ίδιες διαστάσεις) είναι αρχιτεκτονικά µέλη από άλλο μνημείο και φέρουν επάνω χαρακτικά. Στον άξονα του τυμπάνου υπάρχει θυρίδα µε διαστάσεις 0,60µ Χ 0,55µ, για τον έλεγχο της δεξαμενής νερού.
  Χαμηλότερα είναι η οπή, η οποία περικλείεται από τρείς παχύς λίθους που εξέχουν από την όψη και από όπου βγαίνει ακόμα και σήμερα νερό. Η βρύση στη βόρεια πλευρά διαθέτει ανθρωποθυρίδα διαστάσεων 0,45µΧ0,30µ. Κατά το ήμισυ η κρήνη είναι καταχωμένη και έχει και μεγάλους βράχους στις άκρες από κατολισθήσεις της πλαγιάς του βουνού.

 • Authored by Expert: No
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review.

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: No