Μνημείο εθνικής Αντίστασης – Τρίπολη, Πανουργιάς Θύμιος

τριπολητριπολη3τριπολη4τριπολη5τριπολη6τριπολη7τριπολη-2

Place Category: History and Visual ArtsPlace Tags: Γλυπτά, γλυπτό, Μνημείο and Πανουργιάς

Profile
Profile
More Info
Photos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • Άλλο ένα μνημείο Εθνικής Αντίστασης του γλύπτη Πανουργιά Ευθύμιου, δεσπόζει στην Αρκαδική πρωτεύουσα. Αφιερωμένο στους δέκα αντιστασιακούς απαγχονισθέντες από τα ναζιστικά στρατεύματα στις 15 Ιανουαρίου 1944 στην πόλη της Τρίπολης, αλλά, και σε όλους αυτούς που πρόταξαν τα στήθη τους στη φασιστική λαίλαπα. Οι δέκα αυτοί εκτελεσθέντες κρατούνταν στα δημοτικά σφαγεία της Τρίπολης τα οποία χρησιμοποιούνταν σαν φυλακές από τους Γερμανούς. Η πρόφαση για την εκτέλεση ήταν ο φόνος ενός Γερμανού αξιωματικού.
  Ο αντιστασιακός Νίκος Παρασκευόπουλος συνέστησε με δύο διαθήκες του το «Ίδρυμα Αντιστασιακής 25άδας Τρίπολης» και μέσω αυτού χρηματοδοτήθηκε η ανέγερση του μνημείου, μετά από πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό. Μαζί με το μνημείο έγινε ανάπλαση και του περιβάλλοντος χώρου, δηλαδή, της πλατείας Ανεξαρτησίας.
  Γράφει ο Νίκος Δελφάκης πρόεδρος του ιδρύματος: «Τέσσερα ακρογωνιαία γλυπτά προβάλλουν στις τέσσερις γωνίες του εφιαλτικού κελιού. 1) Μια γυναίκα που βασανίζεται εξουθενωμένη, όπως π.χ. η συμπολίτισσα Καίτη Μιχαλοπούλου πριν εκτελεστεί την Πρωτομαγιά του 44 στη μάντρα του νεκροταφείου του Άγιο Θανάση. 2) Ο άνδρας που δεμένος εκτελείται, όπως οι κρεμασμένοι της οδού Ταξιαρχών, ο Στέφανος Δεληγιάννης από την Τρίπολη, ο Γιάννης Πανούσης από τη Βλαχέρνα, ο Κώστας Τσεμπέρης από την Καμενίτσα και οι άλλοι Μεσσήνιοι πατριώτες. 3) Ο αντάρτης στο βουνό με το όπλο παραπόδα, δεν πήγε αυτός να κατακτήσει κανέναν, αντιστέκεται πολεμώντας τον κατακτητή και έχει στο χέρι του ένα λουλούδι προσφορά στο λαό του και 4) Ο νέος της πόλης που διαδηλώνει και δείχνει με το χέρι του προτεταμένο ότι πλησιάζει η απελευθέρωση της χώρας.»

  Πηγή: arcadiaportal.gr, 16/01/2014
  Φωτογραφίες: http://grafes-arkadikou-fotos.blogspot.gr

 • Authored by Expert: No
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review.

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: No