Αρχοντικό Μπότσαρη

Αρχοντικό-Μπότσαρηmm1m2m3m4m5m6m7m8m10m11IMG_20161214_103936

Place Category: Architecture and HistoryPlace Tags: Επανάσταση 1821, Σούλι and Μπότσαρης

Profile
Profile
More Info
Photos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • Ιστορικά Στοιχεία
  Η φάρα των Μποτσαραίων ήταν κι αυτή, εξίσου ονομαστή με του Τζαβέλα. Στο νότιο τμήμα του οικισμού, νοτιοανατολικά και λίγο πιο ψηλά απ’ τα πηγάδια, τα Μποτσαράτικα ή Μποτσαραίικα κατείχαν δεσπόζουσα θέση εντός του οικισμού. Σε σχέση με άλλες φάρες, τα Μποτσαραίικα, είναι σχετικά πιο πυκνά δομημένα και με ορισμένα σπίτια να είναι αρκετά εντυπωσιακά. Ωστόσο, όλα είναι στην ίδια κακή κατάσταση σήμερα. Ένα από τα σπίτια της περιοχής είναι γνωστό ως το σπίτι του Μπότσαρη. (Πολίτη, 1992:59)
  Είναι αμφίβολο αν η φάρα των Μποτσαραίων έμενε μόνιμα και μεγάλο χρονικό διάστημα στον οικισμό του Σουλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η φάρα από το 1765 έως το 1770 είχε εγκατασταθεί στο χωριό Παλιοχώρι Μπότσαρη, ένα χωιό στα ανατολικά των σουλιωτικών βουνών, και πιθανώς σε μερικά ακόμη. Στο Σούλι επέστρεψαν το 1820 μαζί με άλλους Σουλιώτες, καθώς είχαν κόψει κάθε επαφή με τον οικισμό από το 1779. Ωστόσο, ο Γεώργιος Μπότσαρης, πατέρας του Κίτσου και παππούς του Μάρκου, φαίνεται να είναι προεστός της περιοχής το 1771 και να διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο μεταξύ των Σουλιωτών στον πόλεμο του επόμενου χρόνου. Η φάρα ήταν στην περιοχή του Σουλίου και κατά τον πόλεμο του 1792, στον οποίο και διακρίθηκε ο ίδιος ο Γεώργιος Μπότσαρης. (Πολίτη, 1992:60)
  Αρχιτεκτονικά Στοιχεία
  Εντυπωσιακό και απλό από αρχιτεκτονικής άποψης είναι το αρχοντικό Μπότσαρη. Ωστόσο, είναι πιο συμπαγές απ’ το σπίτι του Τζαβέλα, επειδή το έδαφος στην περιοχή είναι πιο κατηφορικό κι έτσι αποφεύγονται τα ανοίγματα στις όψεις που δεν υψώνονται πολύ από το φυσικό έδαφος. Στον όροφο του ενός τετραγώνου υπάρχει μόνο ένα παράθυρο ανοιγμένο στην όψη, το οποίο βλέπει προς τη σκάλα. Στους υπόγειους χώρους, του τετραγώνου αυτού, αντιστοιχεί μια πολεμίστρα, η οποία καθώς φαίνεται ήταν και η μοναδική. Αυτού του είδους τη διάταξη ακολούθησαν και στο τζάκι, το οποίο είναι τοποθετημένο ασύμμετρα, προφανώς για να είναι κοντά στο παράθυρο. Στον όροφο του άλλου τετραγώνου, υπήρχαν μόνο δύο παράθυρα με αποτέλεσμα τα ανοίγματά τους να είναι μόνο στη μια πλευρά, τη δυτική όψη του κτιρίου που είναι και η κύρια. Σε κάποια αποκατάσταση που πραγματοποιήθηκε, το τζάκι μεταφέρθηκε στη μέση της νότιας όψης και στη θέση του τζακιού ανοίχτηκε παράθυρο που σπάει το μονότονο των όψεων, ωστόσο, υπάρχει αμφιβολία αν αποδίδεται πιστά η αρχική μορφή. Έτσι, ως προς τις λεπτομέρειες δεν μπορούμε να έχουμε μια πλήρη εικόνα. Πάντως, στις εισόδους των υπογείων υπήρχαν αμπάρες. (Πολίτη, 1992: 137-141)
  Βιογραφικά Στοιχεία
  _Κίτσος Μπότσαρης (1754-1813): Ο δευτερότοκος γιος του Γεωργίου Μπότσαρη και πατέρας του Μάρκου. Ακολούθησε τη φάρα του μετά την αποχώρση τους από το Σούλι πριν το 1800 αλλά εγκαταστάθηκε στο Βουλγαρέλι. Ήταν ο κύριος μεσολαβητής του Αλή στην προσπάθειά του να παραδοθεί το Σούλι, επειδή είχε εξαναγκαστεί ο πατέρας του. Ωστόσο, χωρίς να υπολογίσει τις εκδουλεύσεις που του είχε προσφέρει, ο Αλή, έστειλε στρατεύματα εναντίον της φάρας του. Στη μάχη που έγινε μετέπειτα στη Μονή Σέλτσου, σκοτώθηκαν οι περισσότεροι Σουλιώτες ενώ και η γυναίκα του πιάστηκε αιχμάλωτη. Ο Κίτσος, με το γιο του Μάρκο και μερικούς ακόμα ξέφυγαν στην Κέρκυρα, όπου υπηρέτησαν Γάλλικά και Ρώσικα τάγματα. Επέστρεψε στην Ήπειρο το 1812. (Σανδρής, 2001:154)
  _Μάρκος Μπότσαρης (1790-1823): Γεννήθηκε στο Σούλι, τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στο Βουλγαρέλι και τα Γιάννενα λόγω των συμβιβασμών της οικογένειάς του με τον Αλή. Κατά τη διάρκεια που τους πολιορκούσε ο Αλή, μαζί με το θείο του Νότη Μπότσαρη, έκαναν μεγάλες ζημιές στα τουρκικά στρατεύματα (Πέντε Πηγάδια, Λέλοβα). Το Μάιο του 1822 έρχεται στην επαναστατημένη Ελλάδα και πείθοντας το Μαυροκορδάτο, εκστρατεύουν στην Ήπειρο για να χτυπήσουν τους Τούρκους. Είναι από τους αρχηγούς στην πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου, παίρνοντας ενεργό μέρος στον Αγώνα. Σκοτώνεται στις 9 Αυγούστου του 1823 στο Κεφαλόβρυσο κοντά στο Καρπενήσι προσπαθώντας να μπει νύχτα στο τούρκικο στρατόπεδο για να πιάσει ζωντανούς τους Τούρκους στρατηγούς. (Σανδρής, 2001: 178,180)
  Το άγαλμα του Μάρκου Μπότσαρη βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο της Κοινότητας Σουλίου λίγα μέτρα πιο κάτω από το σπίτι της οικογένειας.

  Πληροφορίες χώρου:
  Το αρχοντικό είναι προσβάσιμο απ’ το κοινό όλες τις ώρες της ημέρας, όλες τις ημέρες του χρόνου. Ο χώρος είναι επισκέψιμος χωρίς κόμιστρο. Το μονοπάτι είναι ανηφορικό και κακοτράχαλο. Περίπου 10’ περπάτημα από τον αυτοκινητόδρομο.

  Βιβλιογραφία:
  -Πολίτη, Λουκία (1992), Το Σούλι της Ηπείρου οι οικισμοί και η ιστορία τους, Αθήνα
  -Σανδρής, Βασίλης (2001), Σούλι οδοιπορικό στον τόπο και την ιστορία, Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα

  Φωτογραφίες:
  -Προσωπικό αρχείο Φώτη Τσίπη

 • Authored by Expert: No
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review.

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: No