Θεοδοσιανά τύχη και Βόσπορος

downloadimagesικπτ

Place Category: Archaeology, Architecture and HistoryPlace Tags: Βόσπορος and Θεοδοσιανά Τύχη

Profile
Profile
More Info
Photos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • Οι εργασίες άρχισαν το 408 και ολοκληρώθηκαν το 413.
  Το νέο χερσαίο τείχος, περιέβαλε δύο ακόμη λόφους, κι έτσι η πόλη έγινε επτάλοφη. Όταν το 447 ένας φοβερός σεισμός γκρέμισε μεγάλο μέρος του, δεν επισκευάστηκε απλά το προϋπάρχον τείχος, αλλά χτίστηκε ένα δεύτερο εξωτερικά, ενώ κατά μήκος των δύο τειχών ανοίχτηκε τάφρος, προκειμένου να
  ενισχυθεί η άμυνα της πόλης. Από τα δύο • τείχη του Θεοδοσιανού συγκροτήματος,
  εκείνο που έβλεπε προς την πόλη έφερε την ονομασία Μέγα ή Έσω τείχος, ενώ εκείνο που έβλεπε προς την πεδιάδα, ονομαζόταν Έξω τείχος ή προτείχισμα.

  Αυτό ήταν εν ολίγοις το τριπλό σύστημα άμυνας των Βυζαντινών, που παραβιάστηκε μόνο δύο φορές: το 1204 από τους σταυροφόρους της τέταρτης σταυροφορίας και το 1459 από το Μωάμεθ τον Πορθητή.
  O Βόσπορος αποτελεί ένα στενό πορθμό που χωρίζει το Ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας από το ασιατικό της τμήμα, συνδέοντας την λεκάνη της Προποντίδας (θάλασσα του Μαρμαρά) με τον Εύξεινο Πόντο.
  • Η στρατηγική σπουδαιότητα των στενών ήταν ένας από τους παράγοντες που έκαναν τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο να ιδρύσει εκεί το 330 μ. Χ. τη νέα πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, Κωνσταντινούπολη. Αυτή η πόλη θα γινόταν η πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1453, και καθώς πλησίαζαν την πόλη οι Οθωμανοί κατασκεύασαν οχυρώσεις στις δυο πλευρές των στενών, το 1393 στην ανατολική πλευρά και το 1451 στην Ευρωπαϊκή.
  Δύο γέφυρες ενώνουν το Στενό του Βοσπόρου. Η πρώτη, έχει μήκος 1074 μέτρων και ολοκληρώθηκε το 1973. Η δεύτερη, έχει μήκος 1090 μέτρα, και ολοκληρώθηκε το 1988 περίπου πέντε χλμ. βόρεια της πρώτης γέφυρας.

 • Authored by Expert: No
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review.

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: No