William Shakespeare

C-Wo_IlXcAQzja9maxresdefaultshakespear1Shakespeare_grave_-Stratford-upon-Avon_-3June2007ShakespeareMonument_croppedShakspeare_signatureταφικομνημειο

Place Category: Folklore, Literature and TheatrePlace Tags: Shakespeare, Stratford and Theatre

Profile
Profile
More Info
Photos
Embed Videos
Map
Reviews
Related Listing
Authored by Expert
 • Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ (William Shakespeare, Απρίλιος 1564- 3 Μαΐου 1616) ήταν Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Είναι από τους σημαντικότερους συγγραφείς και δραματουργούς παγκοσμίως. Συχνά τον αποκαλούν εθνικό ποιητή της Αγγλίας και «Βάρδο του Έιβον» . Δεν μας έχουν σωθεί την ιδιωτική ζωή του Σαίξπηρ αλλά έχουν σημειωθεί σημαντικές εικασίες για ζητήματα που αφορούν την εξωτερική του εμφάνιση, τη σεξουαλικότητα του, τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και κατά πόσο τα έργα του είναι δικά του. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια, η μητέρα του Mary Arden ήταν κόρη ενός εύπορου γαιοκτήμονα και ο πατέρας του John Shakespeare ήταν ένας από τους προύχοντες του χωρίου, για αυτό το λόγο έμαθε από πολύ μικρός να διαβάζει και να γράφει. Το Νοέμβριο του 1582 παντρεύτηκε την κατά 8 χρόνια μεγαλύτερη του Ann Hathaway, έξι μήνες μετά απέκτησαν τη πρώτη τους κόρη Susan και περίπου 2 χρόνια αργότερα έκαναν δίδυμα, Hamnet και Judith.

  Θεατρική καριέρα

  Ο Σαίξπηρ και η θεατρική ομάδα άνηκε είχαν την εύνοια της Βασίλισσας Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας και συχνά έπαιζαν στη βασιλική αυλή τις ημέρες των Χριστουγέννων και άλλων εορτών. Ο Αρχιθαλαμηπόλος της Βασίλισσας ήταν ο ανάδοχος τους και για αυτό τους έλεγαν «οι άνθρωποι του Αρχιθαλαμηπόλου» (The Lord Chamberlain’s Men). Τα έργα του Σαίξπηρ εκτελούνταν μόνο από τους Lord Chamberlain’s Men οι οποίοι ήταν πλέον η κορυφαία θεατρική ομάδα του Λονδίνου. Μετά το θάνατο της Βασίλισσας το 1603 ανάλαβε ο Ιάκωβος Α’ ο οποίος αγαπούσε το θέατρο (γενικότερα τις τέχνες) και 10 μέρες μετά τη στέψη του πήρε επίσημα υπό την προστασία του τον θίασο του Σαίξπηρ. Από τότε μετονομάστηκαν σε άνθρωποι του Βασιλιά (The Kings Men). Μετά τη γέννηση των παιδιών του δεν έχουμε έμπιστες πηγές για τη ζωή και το έργο του και αυτά τα 7 χρόνια θεωρούνται ως τα χαμένα χρόνια του Shakespeare.
  Το Θέατρο Globe
  Το θέατρο Globe χτίστηκε από τον Peter Smith και τους εργάτες του το 1597-98. Σχεδόν, αμέσως, μετά τα εγκαίνια του θεάτρου, το Globe είχε μεγάλη επιτυχία. Το πρώτο έργο που υποδύθηκε η θεατρική ομάδα του Shakespeare στο Globe ήταν ο Ιούλιος Καίσαρας (1599). Δυστυχώς, το θέατρο χρησιμοποιήθηκε μόνο μέχρι το 1613, καθώς στις 29 Ιουνίου ξέσπασε μία πυρκαγιά στο εσωτερικό του θεάτρου, η οποία προκλήθηκε από το κανόνι που χρησιμοποιούσαν για τα ειδικά εφέ, που ήταν γεμάτο με μπαρούτι. Το θέατρο Globe κάηκε ολοκληρωτικά. Το 1614 το θέατρο ξαναχτίστηκε με το όνομα Globe 2.

  Θάνατος

  Πέθανε στις 3 Μαΐου 1616 και τάφηκε 2 ήμερες μετά το θάνατο του, στο ιερό της Εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στο Στράτφορντ στον τάφο του τοποθετήθηκε ύστερα από δική του επιθυμία μια επιγραφή λαξευμένη στη πέτρινη πλάκα που καλύπτει τον τάφο. Η επιγραφή περιλαμβάνει μια κατάρα έναντι στη μετακίνηση των οστών του η οποία αποφεύχθηκε επιμελώς κατά τη διάρκεια του Ναού το 2008. Σχετικά με την επιγραφή αυτή υπάρχει ένας μύθος σύμφωνα με τον οποίο αδημοσίευτα έργα του Σαίξπηρ πιθανός να βρίσκονται εντός του τάφου. Μέσα στην Εκκλησία στήθηκε ένα ταφικό μνημείο που τον απεικονίζει την ώρα που γράφει. Η επιγραφή του τον συγκρίνει με τον Νέστωρα, το Σωκράτη και τον Βιργίλιο. Μετά το θάνατο του μας άφησε «κληρονομιά» 38 θεατρικά έργα, 154 σονέτα και 2 αφηγηματικά ποιήματα. Στη γενέτειρα του ο Shakespeare μετά το θάνατο του αναγνωρίστηκε ως από τους καλύτερους θεατρικούς συγγραφείς της εποχής του και τέσσερις αιώνες μετά θεωρήθηκε ως ο καλύτερος. Ο Ben Johnson έγραψε για τον Shakespeare : “He was not of an age, but for all time.”

  Τα έργα του

  Δεν είναι γνωστό το πότε ξεκίνησε να γράφει, αναφορές και αρχεία παραστάσεων της εποχής, δείχνουν ότι κάποια από τα έργα του είχαν ανέβει στη Λονδρέζικη σκηνή από το 1552. Κάποια από τα έργα του άρχισαν να δημοσιεύονται από το 1594. Οι περισσότεροι θεατρικοί συγγραφείς της περιόδου συνήθως συνεργάζονταν με άλλους και οι κριτικοί συμφωνούν ότι το ίδιο έκανε και ο Σαίξπηρ κυρίως στις αρχές και στο τέλος της καριέρας του. Τα πρώτα καταγεγραμμένα έργα του είναι ο «Ριχάρδος Γ’» και τα τρία μέρη του «Ερρίκου του ΣΤ», τα οποία γράφτηκαν στις αρχές του 1590. Στα μέσα της δεκαετίας του 1590 γράφονται οι κωμωδίες το «Όνειρο Θερινής Νυκτός», ο «Έμπορος της Βενετίας», η «Δωδέκατη Νύχτα». Στα τέλη της περιόδου γράφει τις τραγωδίες «Ρωμαίος και Ιουλίετα» και «Ιούλιος Καίσαρας».
  Στις αρχές του 17ου αιώνα συγγράφει τις κωμωδίες με το ίδιο μέτρο «Τρωίλος και Χρυσηίδα» και «Τέλος καλό όλα Καλά», όπως και αρκετές από τις τραγωδίες του. Ο Άμλετ της ομώνυμης τραγωδίας του έχει συζητηθεί περισσότερο από κάθε άλλο χαρακτήρα ειδικά για τον περίφημο μονόλογο του «Να Ζει Κανείς ή να μην Ζει Ιδού η Απορία», ο «Μάκβεθ» αποτελεί τη μικρότερη τραγωδία του Σαίξπηρ. Οι τελευταίες τραγωδίες του «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» και «Κοριολάνος» περιέχουν μερικά από τα ποιήματα του και θεωρήθηκαν ως οι πιο επιτυχημένες τραγωδίες του από τον ποιητή και κριτικό Thomas Sterns Elliot. Τέλος, στράφηκε στο ρομαντισμό και τη ιλαροτραγωδία και ολοκλήρωσε άλλα 3 μεγάλα έργα «Κιμβελίνος», το «Χειμωνιάτικο Παραμύθι» και η «Τρικυμία».
  Μελέτες των κειμένων δείχνουν ότι τα έργα «Τίτος Ανδρόνικος», «Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων», «Το Ημέρωμα της Στρίγκλας» και «Οι δύο άρχοντες από τη Βερόνα» ανήκουν επίσης στη πρώτη περίοδο του Shakespeare. Η σειρά των μεγάλων κωμωδιών ολοκληρώνεται με τα έργα «Πολύ κακό για το τίποτα», «Όπως αγαπάτε» και «Δωδέκατη νύχτα». Μετά τον «Ριχάρδο Β΄» ο οποίος είναι γραμμένος σε ομοιοκατάληκτο στοίχο εισήγαγε την κωμωδία της πρόζας στον «Ερρίκο Δ΄» «Ερρίκο Ε΄» όπου και τελειώνει η δεκαετία. Το πρώτο έργο του που ανέβηκε στη σκηνή ήταν ο «Ιούλιος Καίσαρας» το 1599. Το 1593-94 όπου τα θέατρα ήταν κλειστά λόγω πανούκλας, δημοσίευσε 2 αφηγηματικά ποιήματα ερωτικού θέματος το «Αφροδίτη και Άδωνης» και «Ο βιασμός της Λουκρητίας». «Το παράπονο ενός Εραστή» ανήκει στην έκδοση των σονέτων το 1609 και ο «Φοίνικας και η Τριγώνα» το 1601. Τα σονέτα δημοσιευτήκαν το 1609 και ήταν τα τελευταία μη δραματικά έργα του.
  Το 1805 ο Charles και η Mary Lamb ανέλαβαν να μεταγράψουν τα γνωστότερα έργα του σε πεζό λόγο τα οποία εκδόθηκαν το 1807.

  Αμφισβήτηση

  Μία μικρή μειοψηφία ακαδημαϊκών πιστεύει ότι υπάρχει λόγος αμφισβήτησης της παραδοσιακής απόδοσης των έργων του Shakespeare. Η πλειοψηφία των ακαδημαϊκών μελετητών δεν δέχεται τις παραπάνω εκτιμήσεις. Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία και έχουν κυκλοφορήσει ταινίες όπως το «Anonymous» το Roland Emmerich που αμφισβητούν την ύπαρξη του Shakespeare ως συγγραφέα των θεατρικών έργων. Ο βασικότερος λόγος αμφισβήτησης είναι ότι δεν έχει σωθεί κάποιο χειρόγραφο έργο του πέρα από τις 6 υπογραφές του.
  Σύμφωνα με τους Αντι-στρατφορντιστές, ο Shakespeare χρησιμοποιήθηκε ως «βιτρίνα», έτσι ώστε ο πραγματικός συγγραφέας να αποφύγει την τιμωρία που θα του επέβαλε σίγουρα η βασίλισσα Ελισάβετ. Η λογοκρισία της εποχής ήταν εξαιρετικά σκληρή. Οποιοσδήποτε τολμούσε να μιλήσει εναντίον της βασίλισσας ή του Θεού, τιμωρούνταν με βασανιστήρια και θάνατο. Ο θεατρικός συγγραφέας Τόμας Κιντ βασανίστηκε και εκτελέστηκε, γιατί το έργο του θεωρήθηκε βλάσφημο και αιρετικό. Ο Κρίστοφερ Μάρλοου κινδύνευσε να εκτελεστεί, αλλά πέθανε πριν βγει η τελική απόφαση. Πολλοί άλλοι συγγραφείς συνελήφθησαν εξαιτίας των έργων τους, όχι όμως κι o Shakespeare. Δεν τον πείραξε κανείς, ακόμα και όταν ο Λόρδος του Έσεξ επαναστάτησε εναντίον της Ελισάβετ, χρησιμοποιώντας το έργο του Σαίξπηρ «Ριχάρδος Β΄», για να παρακινήσει τους υποστηρικτές του.

 • Embed Videos:

  https://www.youtube.com/watch?v=mdbzRtxVtns&t=57s

  https://www.britannica.com/biography/William-Shakespeare

  Authored by Expert: No
 • https://www.britannica.com/biography/William-Shakespeare

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review.

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Authored by Expert: No